Njoki od kestena s umakom od gljiva

Sastojci:
(za 4 osobe)
40 dag krumpira
30 dag skuhanih i oguljenih kestena
5 dag sira gruyera ili ementalera
2 žumanjka
15 dag brašna
40 dag svježih miješanih gljiva (npr. vrganji i lisičarke)
1 dl svježeg vrhnja
1 ½ dl povrtne juhe
timijan, češnjak
maslinovo ulje, sol
Priprema:
Skuhajte krumpire u kori, ogulite i protisnite s prethodno skuhanim i oguljenim kestenima. U smjesu dodajte brašno, žumanjke, malo soli, naribani sir i umijesite tijesto. Napravite male dugačke „kobasice“ i narežite ih na komadiće, tj. oblikujte njoke – na pobrašnjenoj plohi (najbolje drvenoj dasci).
Očišćene gljive narežite na komadiće/ploškice pa ih popržite na maslinovom ulju s cijelim režnjem češnjaka, posolite i pokriveno dinstajte 15-ak minuta. Maknite češnjak, ulijte vrhnje i povrtnu juhu, po potrebi dosolite i kuhajte još malo dok ne dobijete umak željene gustoće.
U međuvremenu u kipuću, malo posoljenu vodu stavite kuhati njoke. Kad isplivaju izvadite ih, procijedite i stavite u zdjelu. Prelijte umakom od gljiva i pospite svježim timijanom.
Napomena:
Izvor:
gastronomika.hr