Njoki od ricotte

Sastojci:
40-ak dag sira ricotte
cca 25 dag brašna
10-ak dag naribanog parmezana
2 jaja
muškatni oraščić
sol
Priprema:
Ocijedite ricottu, zdrobite vilicom ili usitnite štapnim mikserom, umiješajte parmezan, naribani muškatni oraščić i jaja. Kad dobijete glatku smjesu umiješajte brašno (polako ga dodajte) i umijesite tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna, ali nemojte pretjerivati da njoki ne budu tvrdi.
Tijesto podijelite na nekoliko komada i na pobrašnjenoj površini svaki razvaljajte u tanke valjke, a potom ih nožem narežite na komadiće (cca 2,3 cm), po želji ih oblikujte, možete ih lagano prevući preko ribeža ili utisnuti vrhom pobrašnjene vilice. Slažite ih na pobrašnjenu krpu ili stolnjak.
Kuhajte ih u dosta kipuće posoljene vode i čim isplivaju na površinu (2,3 minute) vadite ih šupljikavom žicom i stavite u zdjelu.
Poslužite ih s umakom od nekoliko vrsta sira po izboru (ementaler, gauda, gorgonzola, mozzarella…) ili s pestom od bosiljka ili pak najjednostavnije s putrom i začinskim travama po želji.
Napomena:
Izvor:
gastronomika.hr