Njoki sa začinskim biljem i šafranom

Sastojci:
(za 4 osobe)
1 kg krumpira
brašno, cca 30 dag
1 jaje
svježi timijan, peršin i ružmarin
sol
za umak:
1 vrećica šafrana
vrhnje, 2-3 dl
putar
sol
Priprema:
Ogulite krumpire, narežite na komade i skuhajte ih. Procijedite ih i protisnite, stavite na dasku, dodajte brašno, jaje, malo soli i sitno nasjeckano začinsko bilje pa umijesite tijesto (ako je ljepljivo dodajte brašna). Podijelite ga na nekoliko komada i svaki razvaljajte u tanke, dugačke valjke, a onda svaki od njih narežite na komadiće duge 2-3 cm. Možete ih lagano prevući preko ribeža ili u svaki utisnuti vrh pobrašnjene vilice. Stavite njoke (valjušci)u kipuću posoljenu vodu i čim isplivaju na površinu izvadite ih šupljikavom žlicom da se ocijede.
Šafran otopite u malo tople vode. U posudi zagrijte malo putra, dodajte vrhnje i miješajte dok ne zakipi. Posolite, dodajte šafran i još malo kuhajte dok umak ne zgusne. Prelijte ga po njokima i poslužite.
Napomena:
Izvor:
gastronomika.hr