Olito (kolač sa suhim smokvama)

Sastojci:
½ kg brašna
15 dag šećera
30 dag narezanih suhih smokava
20 dag grožđica
10 dag strugane limunove kore
20 dag sitno isjeckane jabuke
2-3 žlice ulja
1 žličica masti
1 mala žlica soli
mlijeka po potrebi
ulje za prženje
trbuh od ovce
10 dag loja od ovce (ako Vam je nedostupan, malo masti)
Priprema:
Izmiješati sastojke u gustu smjesu dodavši loj izrezan na kockice i smjesom napuniti trbuh okrenut na suprotnu stranu (trbuh ne prepuniti, ostaviti malo praznog mjesta). Otvor sašiti koncem, probosti iglom na više mjesta. Kuhati olito u vodi 1 sat i 30 minuta, nakon kuhanja ponovno probosti iglom na više mjesta kako bi se oslobodio zračni pritisak. Kuhano rezati na komade debljine 1,5 cm. Poslužiti toplo, hladno ili podgrijano (komade podgrijati na malo ulja).
Olito se priprema za pust (maškare).
Napomena:
izvorni creski recepti none Markovice (Marije Maver), fotografija snimljena u restoranu Bukaleta
Izvor:
"Nonina otočna kuharica" autorice Marte Fazlić