paella

Sastojci:

(za 6 osoba)

1 pile teško oko 1,2 kg

2 glavice luka, 3 režnja češnjaka, 6 rajčica

1 šalica maslinova ulja, 1 ½ žličica soli, 2 navrška noža bijelog papra

300 g riže duguljasta zrna

1 litra mesne juhe, 2 navrška noža šafrana

250 g fileta crvenog grgeča

200 g jastogovih repova iz limenke

250 g konzerviranih dagnji

1 šalica zamrznutog graška, čaša bijelog vina

15 maslina punjenih crvenom paprikom

250 g dimljenih kobasičica češnjovki

Paella, 4.0 out of 5 based on 2 ratings

Priprema:

Pile narežemo na komade, operemo ih i obrišemo. Luk i češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Rajčice ogulimo i narežemo na 8 dijelova. ¾ količine ulja ugrijemo u velikoj dubokoj tavi i na njemu sa svih strana zlatnosmeđe popržimo piletinu, posolimo je i popaprimo. U tavu stavimo luk, češnjak i rižu pa je staklasto popržimo uz stalno miješanje. Dolijemo mesnu juhu, umiješamo šafran i sve kuhamo na blagoj vatri oko 15 minuta.

Riblji filet operemo, obrišemo i narežemo na kocke. Jastogove repove i dagnje ocijedimo. Riblje kocke, jastogove repove, školjke, grašak i rajčice oprezno pomiješamo s rižom, prelijemo vinom i sve pustimo da se još 15 minuta pirja na laganoj vatri. Masline operemo hladnom vodom, ocijedimo ih i raspolovimo. Ostatak ulja ugrijemo u maloj tavi i na njemu hrustavo popržimo kobasičice. Paellu pospemo maslinama i kobasičicama.

Paella, 4.0 out of 5 based on 2 ratings

Napomena:

Paellu, tradicionalno španjolsko jelo može se pripremiti na razne načine, ovisno o pokrajini i ponudi na tržnici. U mjestima uz more se tako ne stavljaju školjke iz limenke, nego svježe, a na mnogim mjestima paella se obogaćuje lignjima, škampima, kozicama ili drugim različitim vrstama morske ribe. Osim pilećeg mesa u paellu se može dodati i janjeće meso od buta. Također, po želji se mogu umiješati artičoke, crvena ili zelena paprika te patlidžani.

Paella, 4.0 out of 5 based on 2 ratings

Izvor:

tradicionalni španjolski recept

 

 

 

Paella, 4.0 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
Tagovi: ,

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti

rupice

Crikveničke rupice

             …