Pappardelle s lososom i tikvicama

Sastojci:
(za 4 osobe)
pappardelle, cca 40 dag
dimljeni losos, cca 20 dag
1 srednja tikvica
vrhnje za kuhanje
2,3 režnja češnjaka
maslinovo ulje
peršin
sol, papar
naribani parmezan
Priprema:
Na maslinovom ulju kratko popržite češnjak (da uvene), dodajte na trakice narezan losos, popržite još koju minutu pa dodajte tikvicu koju ste prethodno naribali i dobro iscijedili. Promiješajte i kratko kuhajte dok ne ishlapi tekućina, posolite, popaprite, dodajte nasjeckani peršin te vrhnje. Još malo kuhajte na laganoj vatri dok se umak zgusne.
U međuvremenu skuhajte paštu (tjesteninu), procijedite, prelijte umakom i poslužite – pospite s parmezanom.
Napomena:
Tijekom kuhanja u umak možete dodati i malo bijelog vina – u tom slučaju ga ulijte nakon što je ishlapila tekućina iz tikvica i potom lagano kuhajte dok vino ne ishlapi. Također, kada ulijete vrhnje možete dodati i koju žlicu parmezana – umak će se brže zgusnuti i bit će malo pikantniji. Isto tako, umjesto pappardella, po želji možete koristiti neku drugu paštu.
Izvor:
gastronomika.hr