Parmigiana od tikvica i balancana

Sastojci:
3-4 balancane (patlidžani)
3-4 tikvice
mozzarella (2 kugle)
15-ak dag naribanog parmezana
svježi bosiljak
passata od pomidora
maslinovo ulje
1 manja kapula (luk)
3-4 režnja češnjaka
Priprema:
Opranim tikvicama i balancanama odrežite krajeve pa ih narežite na ploške (po želji ih ogulite, a ako vam smeta gorak okus balancana prethodno ih malo nasolite, pustite oko pola sata u cjedilu, isperite i osušite).
Ispecite tikvice i balancane s obje strane na tavi (premažite ih s malo maslinovog ulja) i blago posolite.
Na maslinovom ulju prodinstajte kapulu, češnjak, dodajte passatu, natrgane listiće bosiljka, malo soli pa kuhajte na srednjoj vatri dok se salsa ne zgusne. Naravno, možete napraviti salsu (umak) od svježih pomidora (rajčica). Vatrostalnu posudu malo nauljite i dno prekrijte s malo salse. Gusto posložite balancane, ocijeđenu i narezanu mozzarellu, pospite parmezanom, stavite par listića bosiljka pa prekrijte sa salsom. Isto ponovite s tikvicama. Završite sa salsom, parmezanom i listićima bosiljka.
Zapecite u pećnici na 180 stupnjeva cca pola sata (ovisno o pećnici), odnosno dok se ne napravi korica.
Poslužite mlako ili hladno. Drugi dan je odlično!
Napomena:
Postoje različite varijante parmigiane pa npr. možete napraviti laganiji umak bez kapule i češnjaka, ako ne volite balancane – napravite samo s tikvicama itd.
Izvor:
gastronomika.hr, talijanski recept