Pašamete od ječma (suhe ječmene kriške kruha)

Sastojci:
1 kg ječmenog brašna
1 mala žlica soli
5 dag svježeg kvasca
3 žlice ječmenog brašna
1 dl mlake vode
1 mala žličica šećera
Priprema:
Kvasac, tri žlice brašna, mlaku vodu i šećer izmiješati i ostaviti da se digne. Dodati kvasac i ostale sastojke, zamijesiti glatko tijesto i ostaviti da se digne. Oblikovati kruh i zarezati ga na kriške (kriške se moraju držati jedna za drugu). Peći u pećnici (najbolje u krušnoj peći) 1 sat. Odlomiti kriške i ponovno položiti u peć da se posuše. Poslužiti hladne uz domaće crno vino i domaći, ovčji sir. Pašamete umakati u crno vino i jesti ili pašamete namočiti u malo vode te namočene jesti s ovčjim sirom.
Napomena:
izvorni creski recepti none Markovice (Marije Maver)
Izvor:
"Nonina otočna kuharica" autorice Marte Fazlić