Pašta s pestom od koprive

Sastojci:
cca 3 šake listova koprive
cca 1 šaka medvjeđeg luka (srijemuš/divlji češnjak)
10-ak dag naribanog parmezana (ili pecorina)
cca 3 žlice pinjola
6-7 žlica maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
pašta (tjestenina) po izboru
Priprema:
Navucite gumene rukavice pa očistite koprive – odstranite peteljke pa listove dobro operite i ocijedite. Stavite kratko prokuhati u malo vode zajedno s opranim listovima srijemuša. Dobro ocijedite – istisnite svu tekućinu.
U mikseru usitnite pinjole (možete i u mužaru), dodajte sir, koprivu, posolite po ukusu te malo pomalo dolijevajte maslinovo ulje. Miksajte dok se svi sastojci dobro ne povežu u finu smjesu.
U međuvremenu skuhajte paštu, a prije nego li je procijedite stavite malo vode od kuhanja u šalicu i umiješajte nekoliko žlica pesta. Ocijeđenu paštu promiješajte s pestom pa poslužite. Po želji pospite naribanim parmezanom i svježe samljevenim paprom.
Napomena:
Od navedene količine sastojaka dobit ćete cca 20 dag pesta tako da ostatak možete spremiti u teglicu, preliti s malo maslinovog ulja i čuvati u hladnjaku cca mjesec dana.
Osim kao ukusan umak uz paštu (tjestenina) pesto preporučamo i s njokima. Također, u nekim varijantama umjesto pinjola za pesto možete koristiti lješnjake (prethodno kratko tostirane), a umjesto srijemuša nekoliko režnjeva češnjaka.
Izvor:
gastronomika.hr