Pašta s umakom od balancana

Sastojci:
2, 3 manje balancane (patlidžani)
sol
1 kapula (srednja)
maslinovo ulje
povrtna juha (cca ½ l)
passata od pomidora (cca 1/2 l)
nekoliko listića bosiljka
pašta po izboru (penne, sedanini, maccheroni…)
Priprema:
Oprane balancane narežite na kockice, stavite ih u zdjelu, malo posolite, promiješajte i pustite da odstoje cca pola sata da puste tekućinu i gorčinu.
U međuvremenu nasjeckajte kapulu (luk) i lagano je popržite na maslinovom ulju, malo posolite i dodajte par žlica tople povrtne juhe. Pojačajte vatru, dodajte ocijeđene balancane i pirjajte ih dok ne omekšaju. Potom ulijte passatu (umak od rajčica), dodajte usitnjene listiće bosiljka, promiješajte i kuhajte na umjerenoj vatri 10-15 minuta, odnosno dok ne dobijete šug po vašem ukusu.
Ukoliko je potrebno dosolite pred kraj kuhanja (možete i malo popapriti). U međuvremenu skuhajte paštu (tjestenina). Umak prelijte po pašti i poslužite toplo – po ukusu dodajte svježeg bosiljka.
Napomena:
Jednostavno, brzo i niskokalorično jelo. Ovo jelo možete zapeći i u pećnici – paštu pomiješanu s umakom stavite u vatrostalnu posudu, koju ste nauljili maslinovim uljem, pospite naribanim sirom po izboru i kratko zapecite na 200 stupnjeva. Također, umjesto gotove passate u sezoni možete napraviti salsu od svježih pomidora.
Izvor:
talijanski recept