presnac kropan

Sastojci:

za tijesto:
0,5 kg glatkog brašna
3 jaja, 10 dag šećera
10 dag maslaca
malo soli,mlijeka po potrebi
korica limun, 1 svježi kvasac
za nadjev:
0,5 kg riže, mlijeko, 4 jaja
20 dag šećera, 1 jabuka
malo maslaca
15-20 dag maslaca, 15 dag grožđica
vanilin šećer, sol
mljeveni cimet, mljeveni klinčić
1 žlica kakaa ili 5 dag čokolade u prahu

Pehinarski presnac, 4.8 out of 5 based on 5 ratings

Priprema:

Rižu skuhati do pola u mlijeku (dodati malo soli). Kad se malo ohladi, dodati cijela jaja, šećer, ribanu jabuku prodinstanu na malo maslaca, maslac (ne treba ga topiti), grožđice, vanilin šećer te cimet i klinčiće smrvljene u prah.
Na kraju dodati i kakao ili čokoladu u prahu i sve zajedno dobro izmiješati da se dobije kompaktna smjesa s kojom će se filati tijesto.
Za tijesto kvasac staviti u mlako mlijeko uz malo šećera i brašna te ostaviti na toplom da uzađe.
Na dasku staviti brašno, u sredini udubljeno i dodati pomalo kvasac, cijela jaja i ostale sastojke te umijesiti tijesto i ostaviti da se diže.
Kad se tijesto diglo podijeliti ga na dva dijela te svaki razvaljati na tanko z takalnicun (valjak) pa u nauljenu posudu za pečenje staviti prvi dio tijesta tako da pokrije rubove.
Filati nadjevom kojeg se potom prekrije drugim dijelom tijesta.
Staviti u pećnicu na 180 stupnjeva i kad je gotovo (probati vilicom) posuti šećerom u prahu.

 

Pehinarski presnac, 4.8 out of 5 based on 5 ratings

Napomena:

Recept preuzet iz Pusne kuharice s tradicijskim pusnim jelima u Rijeci, Hrvatskom primorju, Istri i Gorskom kotaru. Izdavač: Adamić d.o.o. Rijeka

Pehinarski presnac, 4.8 out of 5 based on 5 ratings

Izvor:

gastronomika.hr

Pehinarski presnac, 4.8 out of 5 based on 5 ratings
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 4.8/5 (5 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti