Pita od jabuka (makrobiotička)

Sastojci:
za tijesto:
1,5 šalica polubijelog brašna
1 šalica integralnog brašna
2 šalice prženih pšeničnih klica
1 mala žlica bio praška za pecivo
prstohvat soli
(plus sastojci navedeni u postupku pripreme tijesta (*))
1 vanilin šećer
za nadjev:
1,5 kg jabuka
1 šaka grožđica
prstohvat soli
korica limuna (neprskanog)
prah vanilije ili cimeta
zobene pahuljice za upijanje viška soka
Priprema:
Tijesto napravite na sljedeći način: pomiješajte sve suhe sastojke i u njih dodajte (*) ½ šalice ulja, šalicu sojinog mlijeka, žlicu jabučnog octa, koricu limuna, 3 žlice slada i žlicu jabučnog sirupa.
Sve zamijesite u meko tijesto i podijelite na dva dijela. Prvi dio stavite u namašćen protvan, dodajte nadjev i na njega stavite drugi dio tijesta.
Prije stavljanja u pećnicu tijesto zarezati na komade (do polovice, kao da radite križaljku). Tako će se pita puno lakše i urednije rezati kad bude pečena.
Nadjev pripremite na sljedeći način: oguljene i naribane jabuke promiješajte s grožđicama, solju, limunovom koricom, valijom ili cimetom u prahu po želji i zobenim pahuljicama.
Pitu pecite cca 20 – 30 minuta na 180 stupnjeva.
Napomena:
Idealan kolač za one koji naginju makrobiotičkoj prehrani ili izbjegavaju jaja.
Izvor:
gastronomika.hr, recept Edite Goldstein