Pita s balancanama i tikvicama

Sastojci:
1 rola lisnatog tijesta
1-2 balancane (ovisno o veličini)
1-2 tikvice (ovisno o veličini)
1 kapula
10-ak dag pecorina ili nekog drugo zrelog tvrdog sira po ukusu
svježi bosiljak
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Očišćene i oprane balancane (patlidžani) narežite na tanke ploške pa ih kratko popržite na tavi s obje strane, bez ulja. Dodajte nasjeckanu kapulu, malo ulja pa još kratko prodinstajte. U međuvremenu naribajte tikvice i ocijedite ih.
Na prikladan, malo namašćen kalup stavite tijesto (po potrebi odrežite krajeve koji vire) i izbodite ga vilicom. Na tijesto stavite polovicu količine balancana, polovicu količine naribanih tikvica, pospite sirom, posolite i popaprite po ukusu i stavite par listića bosiljka. Ponovtte postupak s preostalom količinom povrća, sira i začina, presavijte tj. oblikujte tijesto na rubovima i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva cca pola sata, dok pita ne dobije zlatnožutu boju. Pustite nekoliko minuta da se ohladi i poslužite.
Napomena:
Ako vam smeta gorkast okus balancana prije nego ih popržite, posolite ih, pustite da odstoje cca pola sata da puste vodu i gorčinu – ocijedite ih tj. istisnite rukama.
Izvor:
gastronomika.hr