Polpete od slanutka i špinata

Sastojci:
10–15 dag slanutka (cca pola konzerve)
2 mrkve
30-ak dag špinata
lišće celera i/ili peršina
2,3 jaja
1 mozzarella (kugla)
naribani parmezan, 2-3 žlice
mrvice
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Mrkvu kuhajte 20-ak minuta u slanoj vodi i pre kraj dodajte ocijeđeni slanutak (ako koristite suhi, namočite ga preko noći, skuhajte i ocijedite) da se malo ugrije. Procijedite i propasirajte/smiksajte još toplo povrće i umiješajte nasjeckano celerovo/peršinovo lišće. Posebno, kratko prokuhajte špinat, procijedite i nasjeckajte ga.
Mozarellu nasjeckajte na komadiće i pustite da se malo ocijedi.
Smjesu od slanutka stavite u zdjelu, dodajte špinat, 1 jaje, parmezan, mozzarellu, posolite, popaprite i dobro promiješajte. Smjesa mora biti dosta čvrsta pa po potrebi umiješajte malo mrvica.
Rukama oblikujte polpete (okruglice), umočite ih u razmućeno jaje, uvaljajte u mrvice pa složite u vatrostalnu posudu koju ste prethodno nauljili maslinovim uljem. Po želji pokapajte malo ulja po polpetama i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 10-15 minuta, dok ne dobiju zlatnožutu koricu.
Poslužite sa salatom i umakom po želji.
Napomena:
Izvor:
gastronomika.hr