Pržena cvjetača

Sastojci:
(za 4 osobe)
400 g cvjetače
1 l neutralnoga biljnog ulja za prženje
Za tijesto:
100 g brašna
50 g škrobnog brašna
¼ paketića suhog kvasca (3 g)
sol, šećer
Priprema:
U posudu stavite brašno, škrobno brašno, suhi kvasac, prstohvat soli i šećera, dodajte 130 ml mlake vode i električnom mješalicom zamijesite glatko tijesto. Pokrijte i ostavite stajati 1 sat.
U međuvremenu očistite cvjetaču, natrgajte na cvjetiće i operite. Kuhajte 2 minute u zasoljenoj vodi, ocijedite i prelijte hladnom vodom.
U woku zagrijte ulje. Zagrijano je dovoljno kad dršku drvene žlice za miješanje uronite u ulje, a na njoj se odmah pojave mjehurići. Cvjetaču kratko uronite u tijesto i popržite u ulju da dobije zlatnu boju. Poslužite uz jaku juhu.
Ako vam ostane tijesta, napravite popečke. Preko ribeža tijesto jednostavno naribajte u vruće ulje.
Napomena:
umjesto woka, za pečenje, pirjanje ili prženje može poslužiti i duboka tava od lijevanog željeza ili teflona
Izvor:
recept preuzet iz kuharice „Jela iz woka“