Punjeni jastog u pećnici

Sastojci:
(za 4 osobe)
2 jastoga od pola kg
1 mrkva, 1 glavica luka, 3 žlice soli, papar u zrnu, 2 režnja češnjaka
0,3 l bijelog vina, sok 1 limuna, 1 dl maslinovog ulja
150 g maslaca, 2 žlice sitno narezanih badema
2 žlice iskosanog peršina, pola žlice soli, prstohvat bijelog papra
2 dl slatkog vrhnja, 1 žličica senfa, 1 žličica brašna
0,05 l (čašica) calvadosa
Priprema:
Mrkvu i luk sitno narežemo. U dubok lonac stavimo sol, vino, limunov sok, komadiće mrkve i luka i papar u zrnu. Kada voda zakuha u nju bacamo jastoge i kuhamo ih 15 minuta. Potom ih izvadimo i pustimo da se ohlade.
Repove jastoga raspolovimo po dužini i meso izvadimo i stavimo u zdjelu. Pećnicu ugrijemo na 200 stupnjeva.
Maslac stavimo u zdjelu, dodamo sitno nasjeckani češnjak, bademe, peršin i začine i sve zamiješamo pa pomiješamo s nasjeckanim repovima jastoga. Smjesom napunimo ‘prazne’ polovice repova jastoga i tako punjene jastoge držimo u pećnici 15 minuta na najvišoj prečki pećnice. Posebno ugrijemo vrhnje, pomiješamo sa senfom, brašnom, začinima i calvadosom i tako dobiven umak poslužimo uz punjene repove jastoga.
Napomena:
umjesto jastoga možete koristiti hlapa
Izvor:
tradicionalni francuski recept