Punjeni luk

Sastojci:
(za 6 osoba)
6 podjednako velikih glavica luka (1 kg)
2 dl suhog bijelog vina
8 dag suhog graška
8 dag slanutka
8 dag sitnog bijelog graha
1 žličica šećera
1 lovorov list
peršin
5 dl bijelog vinskog octa
ulje
sol
mljeveni i papar u zrnu
Priprema:
Dan ranije namočite suho povrće svako u svoju posudu. Sutradan pristavite bijeli grah. Poslije pola sata kuhanja dodajte suhi grašak. Nakon još pola sata primiješajte slanutak i kuhajte da sve omekša – ukupno otprilike 2 sata. U međuvremenu pristavite ocat s istom količinom vode, dodajte šećer, lovor i nekoliko zrna papra. Neka vrije 20 minuta. Oljuštite glavice luka, vodoravno ih prorežite i kuhajte u octu da omekšaju, ali pazite da se ne raskuhaju. Izdubite im sredinu i napunite skuhanim povrćem. Obilno zalijte uljem, posolite, popaprite i pospite nasjeckanim peršinom.
Napomena:
Izvor:
gastronomika.hr