punjeni puran na američki

Sastojci:

(za 8-10 osoba)

1 puran težak oko 5 kg

1 žličica soli, prstohvat bijelog papra

1 glavica crvenog luka, 4 stapke celera

750 g staroga bijeloga kruha

srce i jetra purana, par kobasica

2 jaja, 100 g maslaca

1 dl soka od naranče

2 žlice naribane narančine kore

pola žličice naribane limunove kore

4 žlice nasjeckanog peršina

pola žličice sušene kadulje

šalica ulja

Punjeni puran na američki način, 3.5 out of 5 based on 2 ratings

Priprema:

Purana iznutra natrljamo solju i paprom. Pećnicu ugrijemo na 200 stupnjeva. Glavicu luka ogulimo i narežemo na kockice. Celer narežemo na ploškice. Od kruha odvojimo koru i ostatak narežemo na sitne kockice. Srce i jetru nasjeckamo i umiješamo s nasjeckanim kobasicama. Luk, celer, kruh, srce, jetra i kobasice stavimo u veliku zdjelu, dodamo dva jaja, rasopljeni maslac, limunovu i narančinu koru, peršin i kadulju pa sve zamijesimo. Smjesom nadjenemo purana i zašijemo. Punjenog purana namažemo uljem i položimo, trbuhom nadolje u pećnicu na rešetku položenu nad lim za pečenje. Pokrijemo ga aluminijskom folijom i pečemo dva i pol sata. Svakih 20 minuta nakratko ga izvadimo i premažemo uljem. Nakon dva sata pečenja uklonimo foliju pa pola sata pečemo bez folije. Potom purana okrenemo, namažemo uljem i opet pokrijemo folijom pa pečemo sat vremena. Opet uklonimo foliju, pa pečemo još dva sata. Pečenog purana treba pustiti da miruje 20 minuta u isključenoj pećnici, a talog od pečenja otopimo vodom i u posebnoj posudi poslužimo uz purana.

Punjeni puran na američki način, 3.5 out of 5 based on 2 ratings

Napomena:

duboko smrznutom puranu od 5 kg treba oko 36 sati da se odmrzne u hladnjaku

Punjeni puran na američki način, 3.5 out of 5 based on 2 ratings

Izvor:

tradicionalni američki recept

Punjeni puran na američki način, 3.5 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)
Tagovi: , ,

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti

paella

Paella

     …