Losos u umaku od limuna

Sastojci:
(za 4 osobe)
4 odreska svježeg lososa bez kožice (cca 150 g svaki)
3 žlice limunova soka
1 tikvica (200 g)
1 svežanj mladog luka
1 grančica limunske trave
2 žlice neutralnoga biljnog ulja
400 ml nezaslađenog kokosovog mlijeka
4 žlice umaka od kamenica
sol, papar
Priprema:
Lososove odreske po potrebi očistite od sitnih koščica, isperite pod mlazom hladne vode, osušite papirnatim ubrusom i narežite na 1 cm velike kockice. Prelijte polovicom limuna soka i stavite 2 sata u hladnjak.
Tikvicu očistite, operite i narežite na tanke prutiće. Mladi luk očistite, operite i ukoso narežite na 2 cm velike komade. Maknite tvrde vanjske listove limunske trave, a donji dio narežite na tanke kolutove.
U woku zagrijte žlicu ulja i uz stalno miješanje 2 minute pržite tikvicu, mladi luk i limunsku travu. Pomaknite na rub.
U woku zagrijte preostalo ulje i 2 minute pržite losos. Prelijte kokosovim mlijekom i umiješajte umak od kamenica.
Sve dobro promiješajte i pustite da kratko prokuha. Umiješajte preostali limunov sok i začinite solju i paprom. Poslužite uz basmati rižu.
Napomena:
umjesto woka, za pečenje, pirjanje ili prženje može poslužiti i duboka tava od lijevanog željeza ili teflona
Izvor:
recept preuzet iz kuharice „Jela iz woka“