Rakovica na lešo (kuhana vrsta morskog raka)

Sastojci:
4 rakovice (grancigule)
4 režnja češnjaka
2 kitice peršina
4 žlice maslinovog ulja
soli po želji
Priprema:
Žive rakovice operemo pod mlazom vode, razbijemo kliještima „rogove“ na oklopu. Stavimo rakovice u kipuću vodu i kuhamo 15 – 20 minuta. Kuhane rakovice okrenemo tako da se ocijede. Ohlađenim rakovicama izvadimo noge i kliješta te iz njih meso. Rakovicu otvorimo odvajajući oklop od trupa. Očistimo ovojnicu, trup lomimo na male komadiće i odvojimo meso od kostiju. Meso, a ukoliko ima ikre i nju, stavimo u oklop rakovice dodavši isjeckan peršin i režanj češnjaka, prelijemo žlicom ulja i lagano pomiješamo. Poslužimo hladno u oklopu rakovice.
Napomena:
izvorni creski recepti none Markovice (Marije Maver)
Izvor:
"Nonina otočna kuharica" autorice Marte Fazlić