Rapski baškotini

Sastojci:
5 jaja
40 dag brašna
45 dag badema
1 velika žlica korice neprskanog limuna
1 velika žlica ruma
3 vanilin šećera
Priprema:
Bademe blanširajte i ogulite kožicu – najbolje da to napravite večer prije da se malo osuše.
Jaja umutite sa šećerom, polako dodajte prosijano brašno, limun i rum. Na kraju umiješajte cijele bademe. Smjesu preselite na podlogu i umijesite tijesto (da vam se ne lijepi za ruke uz dodatak brašna). Oblikujte roladu i stavite sušiti cca 60 minuta u pećnicu na 120 stupnjeva, bez upotrebe ventilatora. Nakon toga umotajte je u mokru krpu i ostavite preko noći. Sutradan je narežite na fine tanke ploškice i stavite ih sušiti na 60 stupnjeva cca 35-40 minuta dok se ne posuše i malo zarumene.
Kad se baškotini ohlade spremite ih u limenu kutiju, u kojoj mogu dugo trajati. Poslužite ih uz kavu ili čaj.
Napomena:
Ovaj starinski kolač se na Rabu peče u vrijeme blagdana i u nekim drugim svečanim prigodama poput vjenčanja.
Izvor:
recept Dilajle Kržyk Baki, Svaštarica