Riblja juha

Sastojci:
(za 4 osobe)
do 1 kg različite bijele ribe po želji (škarpina, grdobina, ugor, orada, oslić…)
2,3 mrkve
1 kapula
2,3 režnja češnjaka
peršinov korijen i list
celerov korijen i list
1 dl maslinovog ulja
papar u zrnu, sol
lovorov list
riža po želji
Priprema:
Očišćenu i opranu ribu stavite u lonac, dodajte mrkvu, kapulu (luk), peršin, celer, češnjak, lovor i papar u zrnu. Prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, smanjite vatru, ulijte maslinovo ulje i kuhajte cca oko pola sata. Kad se riba počne odvajati od kostiju, maknite s vatre, juhu procijedite, a ribu očistite. Procijeđenu juhu posolite, a ukoliko želite u juhu dodajte rižu i kuhajte još 10-ak minuta. Očišćene komade ribe (i korjenasto povrće po želji) vratite u juhu pa poslužite.
Napomena:
u juhu možete radi gušta ubaciti pokoji škampić i školjku
Izvor:
gastronomika.hr