Rimski njoki

Sastojci:
25 dag griza
2-3 žumanjka
1 l mlijeka
10-ak dag putra
10-15 dag naribanog parmezana
sol
maslinovo ulje
muškatni oraščić
Priprema:
U većoj posudi zakuhajte mlijeko s cca polovicom količine putra. Kad zakuha polako dodajte griz – stalno miješajte da se ne bi napravile grudice. Malo posolite, dodajte naribanog muškatnog oraščića po ukusu i kuhajte miješajući na laganoj vatri 15-ak minuta, dok ne dobijete finu gustu smjesu bez grudica (pazite da se ne zalijepi za dno posude).
Maknite s vatre pa umiješajte žumanjke i pola količine parmezana.
Smjesu izlijte na veliki keramički/porculanski pladanj ili tanjur, koji ste prethodno malo navlažili vodom i potom nauljili maslinovim uljem. Izravnajte je na debljinu od cca 1 cm i pustite da se ohladi.
Čašom izrežite krugove pa njoke pažljivo složite u vatrostalnu posudu namašćenu putrom. Pospite parmezanom, komadićima putra i pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva dok se sir ne rastopi (cca 10-ak minuta). Kako bi njoki dobili lijepu zlatnožutu boju i koricu, pojačajte gornji gril i zapecite još 2-3 minute.
Napomena:
Smjesu za rimske njoke možete pripremiti unaprijed (npr. večer prije) i zapeći ih neposredno prije posluživanja. Također, ako radite veću količinu, možete ih zamrznuti na kraće vrijeme. Ohlađenu smjesu, tj. oblikovane njoke stavite zamrznuti na tacni, a potom ih prebacite u vrećice.
Izvor:
talijanska kuhinja, tradicionalni recept