rimski njoki

Sastojci:

25 dag griza

2-3 žumanjka

1 l mlijeka

10-ak dag putra

10-15 dag naribanog parmezana

sol

maslinovo ulje

muškatni oraščić

Rimski njoki , 4.6 out of 5 based on 8 ratings

Priprema:

U većoj posudi zakuhajte mlijeko s cca polovicom količine putra. Kad zakuha polako dodajte griz – stalno miješajte da se ne bi napravile grudice. Malo posolite, dodajte naribanog muškatnog oraščića po ukusu i kuhajte miješajući na laganoj vatri 15-ak minuta, dok ne dobijete finu gustu smjesu bez grudica (pazite da se ne zalijepi za dno posude).

Maknite s vatre pa umiješajte žumanjke i pola količine parmezana.

Smjesu izlijte na veliki keramički/porculanski pladanj ili tanjur, koji ste prethodno malo navlažili vodom i potom nauljili maslinovim uljem. Izravnajte je na debljinu od cca 1 cm i pustite da se ohladi.

Čašom izrežite krugove pa njoke pažljivo složite u vatrostalnu posudu namašćenu putrom. Pospite parmezanom, komadićima putra i pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva dok se sir ne rastopi (cca 10-ak minuta). Kako bi njoki dobili lijepu zlatnožutu boju i koricu, pojačajte gornji gril i zapecite još 2-3 minute.

Rimski njoki , 4.6 out of 5 based on 8 ratings

Napomena:

Smjesu za rimske njoke možete pripremiti unaprijed (npr. večer prije) i zapeći ih neposredno prije posluživanja. Također, ako radite veću količinu, možete ih zamrznuti na kraće vrijeme. Ohlađenu smjesu, tj. oblikovane njoke stavite zamrznuti na tacni, a potom ih prebacite u vrećice.

Rimski njoki , 4.6 out of 5 based on 8 ratings

Izvor:

talijanska kuhinja, tradicionalni recept

Rimski njoki , 4.6 out of 5 based on 8 ratings
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 4.6/5 (8 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti

-puzici s rigom

Pužići s rigom