Riža s paprikama, inćunima i bosiljkom

Sastojci:
(za 4 osobe)
cca 30 dag riže
1 velika žuta i 1 crvena paprika
svežnjić bosiljka
nekoliko fileta slanih inćuna
2-3 režnja češnjaka
maslinovo ulje (cca 1 dl)
putar (cca 1 žlica)
sol
Priprema:
Paprike ispecite u pećnici ili na grill tavi. Ogulite ih, odstranite peteljke i očistite ih od sjemenki i pregrada.
U međuvremenu skuhajte rižu u blago posoljenoj vodi, procijedite je i ohladite je (ne previše, već da bude mlaka) pa je promiješajte s pečenom paprikom narezanom na trakice, s nekoliko listića natrganog bosiljka i s malo maslinovog ulja.
Filete inćuna isperite pod mlazom hladne vode i osušite ih kuhinjskim papirom.
Sitno narežite češnjak i kratko ga popirjajte na putru – na laganoj vatri (pazite da ne zagori jer će biti gorak). Dodajte preostalo maslinovo ulje i kad se ugrije ubacite usitnjene filete inćuna. Miješajte na laganoj vatri dok ne dobijete glatku, homogenu smjesu.
Tim umakom prelijte rižu i pospite svježim bosiljkom.
Napomena:
Paprike ćete lakše oguliti ukoliko ih tople (iz pećnice ili s grill tave) stavite u čvršću papirnatu vrećicu, zatvorite je i pustite da paprike u njoj odstoje cca 10-ak minuta.
Također, ukoliko ne volite putar, jelo pripremite na maslinovom ulju – bit će jednako ukusno.
Izvor:
talijansko predjelo