Rižot od liganja

Sastojci:
70 dag liganja
kapula
20 dag riže
češnjak
40 dag pelata
maslinovo ulje, cca 1 dl
bijelo vino, cca 3 dl
sol, papar, peršin
Priprema:
Postupak je klasičan – kapulu usitnite i lagano pirjajte na ulju. Očišćene lignje narežite na kolutiće te dodajte već omekšanoj kapuli. Sve zajedno pirjajte pazeći da ne zagori. Podlijte vinom. Dodajte usitnjeni češnjak te pelate, dolijte vode (cca ½ l), a kad sve zajedno zakuha, dodajte rižu i kuhajte. Začinite solju i paprom po ukusu i na samom kraju još i maslinovim uljem. Prije serviranja pustite da se “odmori” nekoliko minuta, pospite peršinom, a tko voli, može posuti rižot (rižoto) parmezanom.
Napomena:
Recept za ovo jelo objavljen je u novoj kuharici za teška vremena „Pun pjat malo šoldi“, u izdanju riječke kuće Adamić u suradnji s našim portalom gastronomika.hr. Kako su uz recepte navedene i okvirne cijene jela, rižot od liganja predviđen za 4 osobe trebao bi vas koštati oko 50 kuna, dakako, ako koristite lignje iz leda. Naime, domaće, jadranske, znaju po kilogramu prijeći 100 kuna, te se u tom slučaju nisu našle u receptu ove recesijske kuharice. U sezoni, umjesto konzerviranih koristite svježe pomidore.
Izvor:
kuharica „Pun pijat malo šoldi“, Adamić Rijeka