Rižoto od kozica

Sastojci:
(za 4 osobe)
600 g repova kozica
150 g crvenog luka, 1 režanj češnjaka
6 žlica bijelog vina, 2 žličice slatke paprike
100 ml maslinova ulja
320 g riže arborio
10 g listova motra
1 žlica začinskih trava, mažuran, timijan
1 ljuta papričica, bez sjemenki
1 manji lovorov list, krupna sol
riblji temeljac za podlijevanje, po potrebi
Priprema:
Na maslinovu ulju popržite crveni luk, posolite, zatim dodajte rižu i miješajte 1 minutu. Pospite slatkom paprikom, podlijte bijelim vinom, dodajte nasjeckani češnjak i lovorov list. Podlijte ribljim temeljcem i dodajte ljutu papričicu. Za rižoto je važno stalno miješanje i podlijevanje temeljcem. Posebno pripazite na rižu tijekom kuhanja rižota. Kad je riža 90 % skuhana, dodajte kozice, skinite rižoto s vatre i umiješajte nasjeckan peršin, nasjeckan motar i začinske trave pa ostavite nekoliko minuta da se svi okusi prožmu. Također pripazite kad dodajete slatku papriku: brzo ulijte vino a zatim temeljac jer je paprika sklona brzom zagaranju, što jelu daje gorak okus. Ako niste sigurni kako ćete dozirati ljutu papričicu, prokuhajte je u 3 – 4 žlice vode i tom vodom začinite jelo. Ako vam ostane višak ovog rižota, sačuvajte ga za sutradan, možete ga oblikovati u male kuglice i panirati s dodacima, kao što su sezam i pelud, te pohati.
Napomena:
recept preuzet iz kuharice Teatar u pjatu, Dragana Grbića (VBZ)
Izvor:
Dragan Grbić