Rižoto od radića

Sastojci:
(2 osobe)
20 dag riže
2 dag maslaca
10 dag radića
2 dag kapule (luka)
sol, papar
Priprema:
Na rastopljenom maslacu pirjajte kapulu dok ne omekša. Dodajte narezani radić te ga pirjajte dok se sve zajedno ne pretvori u jednoličnu masu. Dolijte litru vode i rižu, a nakon dvadesetak minuta skinite s vatre. Prednost ima crveni radić, gorči, ne onaj u glavicama, a rižot se može napraviti i sa zelenim radićem, tvrđim, koji nije pogodan za salate. Ovisno o ukusu, rižotu se može dodati i malo maslinova ulja.
Napomena:
Kombinacija vrlo popularna u Italiji, polako osvaja i naše prostore. Istina, da bi ovaj rižot bio do kraja dorađen i pretvoren u samostalno jelo, umjesto vode rižu bi trebalo kuhati u goveđem ili povrtnom temeljcu.
S promjenom prehrambenih navika polako pravo građanstva stječu i vegetarijanska jela (maslac se može u potpunosti izbaciti, a na njegovo mjesto dolazi maslinovo ulje), mada je sve, pa i rižot od radića, još bolji nađe li se u blizini i koji sočni – komad mesa.
Izvor:
Pun pjat malo šoldi, Adamić, Rijeka