Rižoto s crvenim radićem

Sastojci:
(za 4 osobe)
30 dag riže
25 dag crvenog radića (radiča)
cca 2 čaše crnog vina
1 srednja kapula
povrtna juha (cca 1 l)
10 dag putra
sol
papar
naribani parmezan (cca 20 dag)
Priprema:
Očistite, operite i osušite radić, a potom ga izrežite na trakice. Na laganoj vatri na putru propirjajte kapulu dok ne dobije zlaćanu boju (pazite da ne zagori), dodajte radić, pa kad uvene ubacite rižu i tostirajte par minuta. Ulijte vino, a kad ispari polako ulijevajte povrtnu juhu. Stalno miješajte. Kad je riža gotova (cca 15-ak minuta da bude al dente), ugasite vatru, posolite, popaprite, dodajte komadić putra i cca 2 žlice parmezana. Lagano promiješajte i pustite da malo odstoji. Poslužite i po želji pospite parmezanom.
Napomena:
Za pripremu ovog jela preporuča se radić trevisano – izduženi s tamno crvenim listovima, izrazito bijelim rebrima i gorkasta okusa. U nekim varijantama u rižoto se može staviti i sitno nasjeckana panceta, koju u tom slučaju kratko popržite na propirjanoj kapuli, a potom nastavite pripremu prema priloženom receptu. Umjesto crnog možete koristiti i bijelo vino.
Izvor:
tradicionalni talijanski recept