Rižoto s kapesantama i šafranom

Sastojci:
25-30 dag riže
16 kapesanti (jakobove kapice)
1,2 mlade kapulice (luk)
riblji temeljac (cca 1l)
čaša bijelog vina
peršin
1 vrećica šafrana
maslinovo ulje
sol, papar po ukusu
Priprema:
Kapesante (prethodno očišćene i oprane) narežite na šnitice (nekoliko cijelih možete ostaviti za dekoraciju). Na maslinovom ulju kratko popržite nasjeckanu kapulicu, dodajte školjke, pa nakon par minuta, rižu, kratko tostirajte, podlijte vinom i pustite da ishlapi. Dodajte dio peršina pa kuhajte podlijevajući temeljcem. Nekoliko minuta prije kraja kuhanja dodajte šafran koji ste prethodno namočili u malo ribljeg temeljca, te posolite i popaprite po ukusu.
Maknite s vatre, umiješajte komadić putra i pustite da poklopljeno odstoji koju minutu. Poslužite toplo, pospite preostalim peršinom. Ukoliko ste ostavili sa strane nekoliko cijelih kapesanti prije serviranja rižota kratko ih popržite na putru i ukrasite jelo.
Napomena:
Izvor:
gastronomika.hr, riblja jela