Rižoto s porilukom

Sastojci:
3 veća poriluka
30-ak dag riže
cca 2 dl povrtne juhe (kocka)
bijelo vino
maslinovo ulje
putar
sol
naribani parmezan
peperoncino po želji
Priprema:
Očistite i operite poriluk pa bijeli dio narežite na tanke kolutiće (zeleni iskoristite za neko drugo jelo, npr. juhu). Stavite ga pirjati na maslinovo ulje (ako želite pikantnije onda zajedno s peperoncinom kojeg kasnije izvadite), 5-10 minuta na laganoj vatri.
U međuvremenu napravite temeljac od kocke.
Kada je poriluk počeo dobivati žućkastu boju (pazite da ne zagori) ubacite rižu, kratko je tostirajte, ulijte vino i pustite da ispari (miješajte na malo jačoj vatri). Polako ulijevajte juhu i stalno miješajući kuhajte. Pred kraj posolite, maknite s vatre, umiješajte malo putra i parmezana, poklopite i pustite da odstoji 2,3 minute.
Poslužite toplo, po želji pospite parmezanom.
Napomena:
Dok dinstate poriluk možete staviti i malo češnjaka.
Izvor:
gastronomika.hr