Rižoto s pomidorima i bosiljkom

Sastojci:
(za 4 osobe)
350 g riže
1 kg svježih zrelih pomidora (rajčica)
2 glavice luka
1 svežnjić svježeg bosiljka
2 stapke celera
2 mrkve
naribani parmezan
sol
peperoncino (feferon) po želji
maslinovo ulje
Priprema:
Oprane, očišćene i na krupno narezane rajčice stavite u posudu za kuhanje, dodajte polovicu jednog očišćenog i krupno narezanog luka, 1 stapku (krupno narezanog celera), 1 isto tako krupno nasjeckanu mrkvu i bosiljak. Pustite kuhati na laganoj vatri 20 minuta (bez poklopca). Potom maknite s vatre, ispasirajte, te salsu od pomidora vratite u lonac. Posolite, dodajte malo maslinovog ulja, peperoncino i kuhajte na laganoj vatri još 20 minuta.
Paralelno u drugom loncu skuhajte povrtnu juhu od preostalog povrća – stapke celera, glavice luka i mrkve. Neka vrije 15-ak minuta.
U trećoj posudi širokih bridova lagano popržite polovicu sitno nasjeckanog preostalog luka (prvu polovicu iskoristili ste za salsu, a cijeli luk za povrtnu juhu), dodajte rižu i brzo miješajte 2 – 3 minute da ne zagori i da se ne primi za posudu. Dodajte salsu od pomidora i kuhajte cca 30 minuta uz stalno miješanje i dodavanje povrtne juhe (po potrebi). Pred kraj kuhanja u rižoto dodajte naribani parmezan, dio sitno narezanog svježeg bosiljka i malo maslinovog ulja. Promiješajte i pustite da poklopljeno „odmori“ 1 – 2 minute.
Poslužite toplo, a po želji ukrasite svježim listićima bosiljka i pospite parmezanom.
Napomena:
Ako imate vremena i volje ovaj rižoto uvijek pripremajte sa svježim pomidorima jer je daleko ukusniji od onog pripravljenog s pelatima. Ovo ukusno jelo siromašno je masnoćama pa je idealno za održavanje vitke linije.
Izvor:
gastronomika.hr