rizoto s pomidorima

Sastojci:

(za 4 osobe)

350 g riže

1 kg svježih zrelih pomidora (rajčica)
2 glavice luka
1 svežnjić svježeg bosiljka
2 stapke celera
2 mrkve

naribani parmezan

sol

peperoncino (feferon) po želji

maslinovo ulje

Priprema:

Oprane, očišćene i na krupno narezane rajčice stavite u posudu za kuhanje, dodajte polovicu jednog očišćenog i krupno narezanog luka, 1 stapku (krupno narezanog celera), 1 isto tako krupno nasjeckanu mrkvu i bosiljak. Pustite kuhati na laganoj vatri 20 minuta (bez poklopca). Potom maknite s vatre, ispasirajte, te salsu od pomidora vratite u lonac. Posolite, dodajte malo maslinovog ulja, peperoncino i kuhajte na laganoj vatri još 20 minuta.

Paralelno u drugom loncu skuhajte povrtnu juhu od preostalog povrća – stapke celera, glavice luka i mrkve. Neka vrije 15-ak minuta.

U trećoj posudi širokih bridova lagano popržite polovicu sitno nasjeckanog preostalog luka (prvu polovicu iskoristili ste za salsu, a cijeli luk za povrtnu juhu), dodajte rižu i brzo miješajte 2 – 3 minute da ne zagori i da se ne primi za posudu. Dodajte salsu od pomidora i kuhajte cca 30 minuta uz stalno miješanje i dodavanje povrtne juhe (po potrebi). Pred kraj kuhanja u rižoto dodajte naribani parmezan, dio sitno narezanog svježeg bosiljka i malo maslinovog ulja. Promiješajte i pustite da poklopljeno „odmori“ 1 – 2 minute.

Poslužite toplo, a po želji ukrasite svježim listićima bosiljka i pospite parmezanom.

Napomena:

Ako imate vremena i volje ovaj rižoto uvijek pripremajte sa svježim pomidorima jer je daleko ukusniji od onog pripravljenog s pelatima. Ovo ukusno jelo siromašno je masnoćama pa je idealno za održavanje vitke linije.

Izvor:

gastronomika.hr

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rolice od kelja s povrćem

               …

zapecena brokula sa sirom-rez

Zapečena brokula sa sirom

                 …