rizoto sa safranom

Sastojci:

(za 4 osobe)

 

40 dag riže (arborio)

1 l mesne juhe

1 čaša suhog bijelog vina (2 dl)

5 dag putra (maslaca)

maslinovo ulje

1 srednja kapula (luk)

1 vrećica šafrana (žličica)

15 dag naribanog parmezana

Rižoto sa šafranom (risotto alla milanese), 4.5 out of 5 based on 6 ratings

Priprema:

U tavi sa širokim dnom ili prikladnoj padeli (loncu) na polovici navedene količine putra i malo maslinovog ulja na laganoj vatri kratko popržite sitno nasjeckanu kapulu (2-3 minute, pazite da ne zagori). Ubacite rižu i tostirajte je par minuta, potom ulijte vino, a nakon što ishlapi počnite dodavati temeljac malo pomalo. Važno je da rižoto stalno miješate od trenutka kad ste ulili vino pa sve do kraja kuhanja. Pred kraj, odnosno kod zadnjeg podlijevanja dodajte šafran, kojeg ste prethodno namakali u temeljcu, a kad tekućina skoro ispari ubacite preostali putar i parmezan. Promiješajte, ugasite vatru i pustite da poklopljeno odstoji nekoliko minuta. Poslužite.

Po želji pospite nasjeckanim peršinom ili vlascem.

Rižoto sa šafranom (risotto alla milanese), 4.5 out of 5 based on 6 ratings

Napomena:

Ukoliko ne želite koristiti putar, rižoto možete pripremati samo na maslinovom ulju. Također, prije početka kuhanja odvojite malo temeljca, ohladite ga i u njega stavite šafran da se namače cca 30 minuta.

Rižoto sa šafranom (risotto alla milanese), 4.5 out of 5 based on 6 ratings

Izvor:

talijanski tradicionalni recept

Rižoto sa šafranom (risotto alla milanese), 4.5 out of 5 based on 6 ratings
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 4.5/5 (6 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti