Rižoto sa škampima (na crveno)

Sastojci:
1 kg škampa
4,5 režnjeva češnjaka
peršin
25-30 dag riže
maslinovo ulje
passata od pomidora (sok od rajčice)
bijelo vino, cca čaša
sol
papar
Priprema:
Škampima odvojite glave od repova, pa od glava skuhajte juhu za podlijevanje rižota. Na zagrijanom maslinovom ulju kratko prodinstajte usitnjeni češnjak (samo da uvene), dodajte repove škampa (u ljusci), miješajući pirjajte par minuta, dodajte rižu i ulijte vino. Kad ispari umiješajte 2,3 žlice passate (ili malo koncentrata) ovisno o ukusu i kuhajte još cca 15-20 minuta, podlijevajući juhom od glava, dosolite i popaprite, umiješajte peršin.
Poklopite, pustite da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja.
Napomena:
Ako volite, možete osim češnjaka prodinstati i malo kapule, a po želji, na kraju možete umiješati i malo putra.
Također, ako ne želite tijekom jela „blatiti“ ruke vadeći škampe iz ljuski, prethodno ih očistite (u tom slučaju vam treba cca 40 dag očišćenih repova).
Savjet: donji dio škampovog repa može se prorezati škaricama skoro do dna repa (prije kuhanja); tada s lakoćom vadimo meso, jednim pokretom samo raširimo ljušturu i meso cijelog repa izlazi u komadu. Naravno ako je škamp frižak, a to je ujedno i jedan od pokazatelja.
Izvor:
gastronomika.hr