Rožata

Sastojci:
20 dag šećera (za karamel)
15 dag šećera
1 l mlijeka
7 jaja
naribana korica limuna ili naranče
konjak/rum/cointreau (po izboru)
Priprema:
U posudi pripremite karamel od 20 dag šećera i par žlica mlijeka (pažljivo miješajte na vatri dok ne poprimi zlatnosmeđu boju) te potom karamel ulijte u veći kalup (ili rasporedite u manje kalupiće).
Posebno istucite jaja sa šećerom (15 dag), dodajte naribanu koricu limuna ili naranče, malo likera (1-2 žlice), mlijeko (preporučamo s 3,8% mliječne masti) i smjesu prelijte preko ohlađenog karamela.
Kalup stavite u posudu s vodom (bagnomaria) i pecite u pećnici na 180 stupnjeva 30-40 minuta. Kad se ohladi rožatu istresite na prikladan pladanj ili tanjur s malo izdignutim rubovima da izbjegnete curenje soka.
Do posluživanja držite u hladnjaku.
Napomena:
Izvor:
gastronomika.hr