ručice pusna kuharica

Sastojci:

1 kg glatkog brašna

2 svježa kvasca

0,5 l mlijeka

malo soli i ulja

 

Ručice (peciva), 1.0 out of 5 based on 1 rating

Priprema:

Kvasac razmrviti u lončiću te mu dodati malo šećera, brašna i mlako mlijeko te ostaviti na toplom da uzađe.

Brašno staviti u široku zdjelu i u sredini napraviti rupu u koju se dodaje kvasac. Mlijeko ugrijati (ne prejako), dodati sol i staviti u zdjelu te umijesiti tijesto. Po potrebi dodati malo ulja. Tijesto ostaviti na toplom pokriveno ubrusom do sat i pol.

Dignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci premijesiti da postane glatko. Rezati ga na duguljaste komade od kojih se naprave trake promjera oko 8 cm. Trake rezati nožem i od njih raditi peciva – ručice. Oblik ručica ovisi o načinu oblikovanja, najčešće se samo malo prođu kroz ruke i zarežu po vrhu. Posložiti ručice na pobrašnjen lim, ostaviti još malo da se dižu i peći 20-30 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.

Ručice je najbolje jesti još tople s pršutom.

Ručice (peciva), 1.0 out of 5 based on 1 rating

Napomena:

Ručice se pripremaju u vrijeme karnevala na Krasici. Krasičarske maškare imaju dugu tradiciju, spominju se u dokumentima iz 19. stoljeća. Okupljeni u Udrugu Krasica-Rio koja danas broji više od 150 članova, mesopusni entuzijasti s Krasice poznati su po bogatim maštovitim kreacijama u kojima svake godine zablistaju u velikoj povorci Korzom na Riječkom karnevalu.

Ručice (peciva), 1.0 out of 5 based on 1 rating

Izvor:

recept iz „Pusne kuharice“, Adamić Rijeka

 

Ručice (peciva), 1.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti

rupice

Crikveničke rupice

             …

krostule 2 pusna kuharica

Kroštule (2)

     …