Ručice (peciva)

Sastojci:
1 kg glatkog brašna
2 svježa kvasca
0,5 l mlijeka
malo soli i ulja
Priprema:
Kvasac razmrviti u lončiću te mu dodati malo šećera, brašna i mlako mlijeko te ostaviti na toplom da uzađe.
Brašno staviti u široku zdjelu i u sredini napraviti rupu u koju se dodaje kvasac. Mlijeko ugrijati (ne prejako), dodati sol i staviti u zdjelu te umijesiti tijesto. Po potrebi dodati malo ulja. Tijesto ostaviti na toplom pokriveno ubrusom do sat i pol.
Dignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci premijesiti da postane glatko. Rezati ga na duguljaste komade od kojih se naprave trake promjera oko 8 cm. Trake rezati nožem i od njih raditi peciva – ručice. Oblik ručica ovisi o načinu oblikovanja, najčešće se samo malo prođu kroz ruke i zarežu po vrhu. Posložiti ručice na pobrašnjen lim, ostaviti još malo da se dižu i peći 20-30 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.
Ručice je najbolje jesti još tople s pršutom.
Napomena:
Ručice se pripremaju u vrijeme karnevala na Krasici. Krasičarske maškare imaju dugu tradiciju, spominju se u dokumentima iz 19. stoljeća. Okupljeni u Udrugu Krasica-Rio koja danas broji više od 150 članova, mesopusni entuzijasti s Krasice poznati su po bogatim maštovitim kreacijama u kojima svake godine zablistaju u velikoj povorci Korzom na Riječkom karnevalu.
Izvor:
recept iz „Pusne kuharice“, Adamić Rijeka