Salata od krastavaca, jogurta i kravljeg sira

Sastojci:
2 veća ili 3 manja krastavca
500 g posnog kravljeg sira
4 dcl nemasnog jogurta
sol, papar
češnjak u prahu
svježi peršin
Priprema:
Dva velika ili tri manja krastavca dobro oprati, narezati na kolutiće (ako su domaći, koru nije potrebno guliti), osoliti i ostaviti da odstoje pola sata ili više. Ocijediti ih od tekućine, dodati 500 g posnog kravljeg sira i onda oko 4 dcl nemasnog jogurta – količinu jogurta modificirajte prema željenoj konzistenciji smjese. Po potrebi dosolite, dodajte 2 prstohvata češnjaka u prahu, sitno sjeckani svježi peršin i papra po okusu.
Napomena:
Proteinska salata od krastavaca idealno se servira uz malo prepečenog kruha, limunadu ili – čašu dobro rashlađenog bijelog vina. Zanimljivo je kako u ovoj salati namijenjenoj obroku za 4 odrasle osobe nalazimo oko 250 g čistih proteina i tek zanemarive količine masnoće. Proteinski sastav ove salate odgovara onome u pola kile kvalitetnog, nemasnog mesa, a njegova ukupna kalorijska vrijednost iznosi oko 1000 kcal. Obzirom na bogatstvo minerala i tekućine, definitivno je riječ o idealnom jelu za tople ljetne večeri.
Izvor:
doc. dr.sc. Alen Ružić