Salenjaki (salenjaci)

Sastojci:
tijesto:
25 dag sala
50 dag glatkog brašna
2 suha kvasca
oko 2 dl mlakog mlijeka
5 jaja
5 žlica šećera
naribana korica limuna
nadjev:
marmelada
Priprema:
Salo očistiti od žilica i samljeti u mašini za mljevenje mesa.
Raditi dva tijesta, jedno sa salom i jedno obično.
Samljeveno salo zamijesiti s 2 šake brašna i oblikovati 3 ili 4 kugle te ih staviti na hladno (najbolje u hladnjak). Drugo tijesto umijesiti s kvascem i ostalim sastojcima. Kada se tijesto digne razvaljati ga prst debelo. Razvaljati jednu kuglu tijesta na jako tanko te njime pokriti obično tijesto. Preklopiti i lagano stisnuti. Ostaviti pola sata te ponoviti postupak dok se ne potroši salo.
Na kraju tijesto opet razvaljati i narezati na kvadratiće na koje se stavi malo marmelade, najbolje malo kompaktnije. Preklopiti u trokutiće, stisnuti uokolo vilicom da se rubovi ne odlijepe, posložiti na pleh i još malo ostaviti da se digne.
Peći u pećnici na 180 stupnjeva dok se lijepo ne zarumene. Kad su salenjaki gotovi još tople posuti šećerom u prahu.
Napomena:
Izvor:
Recept iz „Pusne kuharice“, Adamić Rijeka