Sanjine prhke orehnjače

Sastojci:
za tijesto:
3 dag svježeg kvasca
40 dag brašna
28 dag rastopljenog putra
1 jaje
1 žumanjak
6 dag šećera
1 dl mlijeka
za nadjev:
40 dag oraha
2 žlice meda
15 dag šećera
limunova korica
4-5 žlica ruma
žličica cimeta
2-3 dl mlijeka
Priprema:
Kvasac rastopite sa žličicom šećera i 2 žličice brašna, sačekajte dok ne „proradi“. Putar (maslac) otopite na laganoj vatri. Prosijte brašno, dodajte kvasac i rastopljeni putar. Lagano umijesite te dodajte 1 jaje, žumanjak te šećer. Umijesite mekano tijesto i pustite da se digne.
Mljevene orahe pomiješajte s medom i šećerom, dodajte limunovu koricu i rum (ako volite, dodajte više ruma nego što je navedeno u receptu). Dodajte cimet i sve zalijte toplim mlijekom do željene gustoće.
Tijesto podijelite u tri kugle i razvaljajte ih. Stavite nadjev, zarolajte, premažite žumanjkom i mlijekom i stavite u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva – pecite dok ne poprime zlatnožutu boju. Ako je potrebno orehnjače prekrijte folijom da se korica ne prepeče.
Napomena:
Izvor:
Dilajla Kržyk Baki, Svaštarica