Savijača od jabuka

Sastojci:
250 g brašna, 1 prstovet soli, 1 jaje, 1 žlica maslaca
50 g grožđica, 1 žlica ruma
1 kg kiselkastih jabuka
sok 1 limuna, 100 g šećera
50 g naribanih lješnjaka
1/8 l kiselog vrhnja
1 navršak noža mljevenog cimeta, 1/8 l vrhnja
za mazanje:
80 g rastopljena maslaca, 1/8 l vrhnja
Priprema:
Od brašna, soli, jajeta i oko 1/8 mlake vode zamijesimo tijesto. Oblikujemo 2 kugle, namažemo ih rastopljenim maslacem i pustimo da miruju 1 sat pod prigrijanom zdjelom. Grožđice polijemo rumom. Jabuke ogulimo i narežemo na tanke kriške, pokapamo ih limunovim sokom i pomiješamo sa šećerom, naribanim lješnjacima, grožđicama, kiselim vrhnjem i cimetom. Pećnicu ugrijemo na 200˚C. Tijesto razvlačimo hrptima ruku da bude tanko, ponovno ga spustimo na krpu, namažemo vrhnjem. Po tome rasporedimo nadjev od jabuka. Savijaču smotamo, stavimo je u namazan lim, namažemo rastopljenim maslacem i pečemo je 1 sat u pećnici. Čim savijača dobije boju, češće je mažemo maslacem i kapamo vrhnjem. Prije posluživanja savijaču posuti šećerom u prahu.
Napomena:
Izvor:
izvorni austrijski recept