Sir s marmeladom od kapule

Sastojci:
zreli tvrdi sir po želji – parmezan, pecorino, paški…
marmelada od kapule za koju je potrebno:
1 kg ljubičaste kapule
20 dag smeđeg šećera
1 žlica soli
2 dl suhog bijelog vina
4 klinčića
2 lovorova lista
4 žlice vinskog octa
Priprema:
Oljuštite kapule (luk), operite ih pod mlazom hladne vode, osušite i narežite na tanke polumjesece. Ukoliko imate vremena pustite narezanu kapulu da zajedno s vinom, solju i šećerom da odstoji cca 4 sata prije kuhanja. Navedene sastojke ubacite u padelu (lonac) i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta. Potom dodajte lovor, klinčiće i ocat i nastavite kuhati najmanje sat vremena na laganoj vatri (u međuvremenu kušajte i po želji dodajte još malo octa), sve dok marmelada ne dobije konzistenciju poput one kakvu imaju marmelade od voća.
Kad je marmelada zgotovljena, pustite da se ohladi (u hladnjaku može stajati 7 dana). Poslužite sa sirom, prepečenim kruhom, a odlično paše uz grilano povrće i meso – kuhano, pečenke, s roštilja.
Napomena:
marmeladu možete napraviti i od žute kapule, a u tom slučaju umjesto lovora i klinčića dodajte nasjeckani svježi ružmarin i timijan (majčinu dušicu)
Izvor:
gastronomika.hr