Škampi na buzaru

Sastojci:
(za 4 osobe)
1,5 kg svježih škampa srednje veličine
maslinovo ulje, cca 1 ½ dl
5,6 režnjeva češnjaka
krušne mrvice
cca 2 dl bijelog vina (kvalitetnog)
peršin
2,3 pomidora
sol
papar
Priprema:
Škampe operite po mlazom hladne vode i ocijedite. Pomidore (rajčice) na vrhu zarežite u križ i kratko ih stavite u kipuću vodu, ogulite kožicu i narežite na komadiće.
U većem loncu zagrijte ulje, stavite škampe pa ih kratko popržite. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, pomidor, dio nasjeckanog peršina, sol i papar (po mogućnosti bijeli) i 2-3 žlice mrvica. Ulijte vino, poklopite i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri. Povremeno protresite padelu. Po potrebi, ulijte malo obične vode.
Poslužite toplo i pospite preostalim peršinom. Osim kruha uz buzaru možete kao prilog skuhati palentu ili špagete.
Napomena:
Umjesto svježih pomidora, možete koristiti koncentrat, a možete je napraviti i „na bijelo“, tj. bez pomidora. Volite li aromatičnije jelo stavite list lovora ili grančicu ružmarina. Pikantiji šug dobit ćete ako stavite malo peperoncina.
Izvor:
gastronomika.hr