Školjke u umaku od rajčica

Sastojci:
(za 4 osobe)
2 kg dagnji (pedoća)
1 velika glavica luka
2 režnja češnjaka
1 kg rajčica
4 žlice maslinovog ulja
3,5 – 4 dl suhog bijelog vina
½ žličice soli
1 navršak noža svježe samljevenog bijelog papra
1 svežnjić bosiljka
Priprema:
Dagnje pažljivo očistite četkom pod mlazom hladne vode (otvorene školjke bacite). Luk i češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte. Rajčice ogulite i narežite na kocke.
U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje i na srednje jakoj vatri pržite luk i češnjak, uz miješanje. Zalijte bijelim vinom i malo prokuhajte. Dodajte kockice rajčica, poklopite posudu i kuhajte 20-ak minuta. Umak posolite, popaprite i dalje kuhajte. Ubacite dagnje, poklopite i kuhajte još cca 8 minuta, a u to vrijeme posudu nekoliko protresite da bi se školjke ravnomjerno skuhale.
Bosiljak operite, otresite vodu i natrgajte listiće.
Zgotovljene dagnje podijelite u zagrijane tanjure i pospite listićima bosiljka, Poslužite s preprženim bijelim kruhom s maslacem i češnjakom.
Napomena:
Izvor:
tradicionalni recept