sladoledi razni

Sastojci:

4 žumanjka

8 žlica šećera

3 vanilin šećera

1 kiselo vrhnje

4 šlag pjene

 

Priprema:

Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i kiselim vrhnjem. Posebno izmiksajte šlag pjene, ali upotrijebite cca 1/3 vode manje od količine koju preporučuje proizvođač, te potom sve lagano izmiješajte kuhačom. Dobili ste bazu ili temeljnu sladolednu smjesu od koje možete dalje izrađivati sladoled različitih okusa. Kombinacija kiselog vrhnja i žumanjaka osigurat će željenu teksturu, a „gušća“ šlag pjena dovoljno volumena i prozračnosti.

Dodaci:

Za voćne sladolede valja korisiti sezonsko voće po izboru, dovoljno zrelo i slatko. Količina voća potrebna za jednu „dozu“ sladoleda može varirati, no redovito iznosi oko 2 šalice za čaj. Pola količine (1 šalicu) voća nasjeckajte na male komadiće (izuzev sitnog voća, npr. bobičastog koje ostavite cijelo), a drugu polovicu zgnječite vilicom ili štapnim mikserom.

U slučaju izrade sladoleda od limuna, dovoljno je staviti sok 2 zrela ploda, dok sitno sjeckanu i prethodno prokuhanu koru možete koristiti samo ukoliko su limuni iz domaćeg uzgoja i provjereno neprskani.

Moguće je napraviti i sladoled s okusom čokolade. Želite li stracciatellu, dovoljno je izribati jednu čokoladu za kuhanje u navedenu količinu baze, a želite li pravi čokoladni okus, uz naribanu čokoladu dodajte i 2 žlice kakao praha u početnu smjesu žumanjaka i šećera.

U svojoj kreativnosti sladoledu uvijek možete dodati različite arome ili neki fini liker. Dodavanje komercijalnih aroma načelno ne savjetujemo jer one u „kućnim“ sladoledima obično čine više štete no koristi. Za razliku od toga fini liker može biti odličan izbor.

Savjetujemo da gotovu smjesa pohranite u zamrzivač i to prethodno već podijeljenu u posudice za serviranje, koje ćete prije posluživanja i dekoracije ostaviti na sobnoj temperaturi 10-ak minuta.

Napomena:

recept gospođe Jadranke Tomić

Izvor:

gastronomika.hr

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti