slatko od smokava

Sastojci:

1 kg zelenih smokava, sorte bilice ili, još bolje, ljubičaste smokve

200 ml crnog vina

300 g šećera

korica 1 limuna

10 g vanilin šećera

2 žlice ruma

Slatko od smokava, 4.5 out of 5 based on 2 ratings

Priprema:

Sve sastojke osim ruma stavite u posudu i kuhajte 2-2,5 sata na laganoj vatri. Smokve nemojte miješati, nego posudu treskajte kao kad kuhate brudet, što češće, jer se u protivnom smokve naslone jedna na drugu i na dijelovima gdje se dotiču ostaju sirove. Ako tekućina ispari, podlijte s malo vode i pazite da ima dovoljno sirupa da pokrije smokve u staklenci u koju ćete ih staviti nakon kuhanja.

Kad ste napunili staklenke smokvama i sirupom, dodajte rum. Tako pripremljene i konzervirane smokve mogu trajati 12 mjeseci. Kuhajte 2-3 kg smokava odjedanput, na taj će se način slatki sirup zadržati u većoj količini, a smokve se neće skašiti.

Slatko od smokava poslužite uz skutu, mladi kravlji sir ili mascarpone.

Slatko od smokava, 4.5 out of 5 based on 2 ratings

Napomena:

recept preuzet iz kuharice „Teatar u pjatu“, Dragana Grbića (VBZ)

Slatko od smokava, 4.5 out of 5 based on 2 ratings

Izvor:

Dragan Grbić

 

 

 

 

 

 

Slatko od smokava, 4.5 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti

ružice s brusnicama dilajla

Havajske ružice

             

torta od sira dilajla

Torta od sira

         

cokoladni mousse

Čokoladni mousse