Slatko od smokava

Sastojci:
1 kg zelenih smokava, sorte bilice ili, još bolje, ljubičaste smokve
200 ml crnog vina
300 g šećera
korica 1 limuna
10 g vanilin šećera
2 žlice ruma
Priprema:
Sve sastojke osim ruma stavite u posudu i kuhajte 2-2,5 sata na laganoj vatri. Smokve nemojte miješati, nego posudu treskajte kao kad kuhate brudet, što češće, jer se u protivnom smokve naslone jedna na drugu i na dijelovima gdje se dotiču ostaju sirove. Ako tekućina ispari, podlijte s malo vode i pazite da ima dovoljno sirupa da pokrije smokve u staklenci u koju ćete ih staviti nakon kuhanja.
Kad ste napunili staklenke smokvama i sirupom, dodajte rum. Tako pripremljene i konzervirane smokve mogu trajati 12 mjeseci. Kuhajte 2-3 kg smokava odjedanput, na taj će se način slatki sirup zadržati u većoj količini, a smokve se neće skašiti.
Slatko od smokava poslužite uz skutu, mladi kravlji sir ili mascarpone.
Napomena:
recept preuzet iz kuharice „Teatar u pjatu“, Dragana Grbića (VBZ)
Izvor:
Dragan Grbić