Špageti na tratinski način

Sastojci:
brašno (oštro i meko u omjeru 50:50)
2 jaja
pomidor
češnjak
bosiljak
kadulja
panceta
maslinovo ulje
sol
papar
tikvice
bijelo vino
suha paprika
Priprema:
U posudu razbijemo jedan žumanjak i jedno cijelo jaje, dodamo soli i prstohvat šećera te malu žličicu ulja. Brašno obavezno prosijemo te dodamo u jaja. Sve dobro umijesimo, tako dugo dok ne dobijemo kompaktno tijesto. Ostavimo ga da odstoji do 30 minuta u obliku bule. Za to vrijeme nasjeckamo sitno češnjak, tikvicu i pancetu na iste male kockice, te stavimo pirjati na ugrijano maslinovo ulje, podlijevajući vinom. U isto vrijeme u vruću vodu stavimo cijele pomidore koje blanširamo minutu do dvije, nakon čega ih ocijedimo u hladnoj vodi i ogulimo im kožicu. U tavu stavimo chilli papriku. Pirjanoj masi dodamo krupno rezane pomidore te nastavimo pirjati podlijevajući vinom. Nakon 30 minuta tijesto još jednom kratko prevaljamo, a zatim valjkom izvaljamo na radnoj plohi ili pomoću mašine napravimo duge plosnate “plahte” debljine 2 – 3 milimetra. Tijesto zatim provučemo jednomjerno u komadu kroz mašinu, tako da se dobiju što duži špageti. Izrađene špagete odmah treba staviti u kipuću netom zasoljenu vodu sa dodatkom maslinova ulja te kuhati 8 – 10 minuta. Gotove špagete ocijediti u hladnoj vodi i dodati u pripremljeni umak. Sve lagano pomiješati da se jelo sjedini. Na kraju dodati sitno kosani bosiljak i kadulju, sve još jednom u tavi promiješati te posoliti i popapriti po želji. Poslužiti odmah.
Napomena:
recept preuzet iz emisije Masterchef Nove TV
Izvor:
Igor Zdenjak, Masterchef