stonska torta od makarula-mladenka

Sastojci:

za tijesto:
40 dag oštrog brašna
2 jaja
mao ulja (može i maslinovo)
za nadjev:
50 dag makarona (makarula)
6 jaja
25 dag šećera
25 dag maslaca
15 dag badema
15 dag oraha
10 dag čokolade
dvije žličice cimeta (kanjele)
naranča
limun
vanilin šećer
malo ruma

Stonska torta od makarula, 3.3 out of 5 based on 4 ratings

Priprema:

Od brašna, jaja i ulja umijeste tijesto i ostavite ga da odmara na hladnom. Skuhajte makarone i stavite ih da se hlade. Nadjev napravite tako da pomiješajte orahe i bademe, sjeckanu čokoladu, šećer, cimet, rum i korice agruma.

Tijesto koje se odmaralo oko pola sata tanko razvaljajte i stavite u kalup za tortu od 28 cm. Rubovi tijesta moraju visiti sa strane jer će se njima na kraju prekriti torta. U tako pripremljeno tijesto stavljajte red makarona, na njih stavite nadjev i komadiće maslaca. Tako do kraja redajte makarone, nadjev, maslac… Kad se sve potroši, prekrijte rubovima tijesta. Tijesto prelijte s malo otopljenog maslaca i stavite da se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Tortu ostavite da se ohladi i hladnu preokrenite tako da donja strana bude gornja. Obilno pospite šećerom u prahu.
Uživajte!!!

Stonska torta od makarula, 3.3 out of 5 based on 4 ratings

Napomena:

Stonska torta od makarula, starinska je torta bez koje nema nijedne fešte u pelješkoj kući koja drži do tradicije. Torta je neobična jer se nadjev radi od tjestenine, makarula, pa netko tko to nije imao priliku kušati, može pomisliti “Bože moj, što li je sad to”. To je, međutim, simfonija okusa, jer se u toj torti prožimaju okusi Dalmacije, a ona iznutra izgleda vrlo atraktivno, jer je šupljikava od tjestenine, koja je obavijena mirisnom smjesom od oraha, badema i čokolade, oplemenjenih aromom limuna i naranče.

Više o tortama Mladenke Šarić možete naći na stranicama www.grdelin.hr

Stonska torta od makarula, 3.3 out of 5 based on 4 ratings

Izvor:

gastronomika.hr, recept Mladenke Šarić

Stonska torta od makarula, 3.3 out of 5 based on 4 ratings
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 3.3/5 (4 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti