pita pozega

Sastojci:

za kore:

glatko brašno

sol

ulje

mlaka voda

za nadjev:

bundeva turkinja

po želji, malo oraha, jabuka ili cimeta
za premazivanje:

kiselo vrhnje

usitnjeni šećer

Štrudl s bundevom turkinjom , 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Priprema:

U glatko brašno dodati sol, malo ulja i zamijesiti kuhačom – a još bolje prstima – meko tijesto dodavajući toplu vodu. Kad se počne odljepljivati od posude i s prstiju, umotati ga u čistu krpu i pustiti da odpočine.

Na velikom, brašnom posutom stoljnjaku, tijesto razvlačiti prstima sa svih strana dok se sasvim ne utanji pa odrezati zadebljale rubove.

Naribati bundevu i posuti preko kore uz dodatak cimeta, oraha ili malo jabuka. Podizanjem jednog kraja stolnjaka srolati koru s nadjevom.

Savijaču ili štrudl staviti u namašćeni protvan/tepsiju i peći na 180 stupnjeva dok ne porumeni i zamiriši.

Kad je pečen, premazati ga kiselim vrhnjem i posuti sitnim šećerom.

Štrudl s bundevom turkinjom , 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Napomena:

Recept bake Marije iz Bankovaca kraj Požege. Baka Marija nije mogla odrediti normativ namirnica za izradu kora  jer osjećaj za količinu, kaže ona, morate steći, ‘pod prstima’ sami.

Opširnije informacije o pripremi ovog jela potražite ovdje.

Štrudl s bundevom turkinjom , 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Izvor:

Muzej u loncu, Požega

Štrudl s bundevom turkinjom , 5.0 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti