Štrudl s bundevom turkinjom

Sastojci:
za kore:
glatko brašno
sol
ulje
mlaka voda
za nadjev:
bundeva turkinja
po želji, malo oraha, jabuka ili cimeta
za premazivanje:
kiselo vrhnje
usitnjeni šećer
Priprema:
U glatko brašno dodati sol, malo ulja i zamijesiti kuhačom – a još bolje prstima – meko tijesto dodavajući toplu vodu. Kad se počne odljepljivati od posude i s prstiju, umotati ga u čistu krpu i pustiti da odpočine.
Na velikom, brašnom posutom stoljnjaku, tijesto razvlačiti prstima sa svih strana dok se sasvim ne utanji pa odrezati zadebljale rubove.
Naribati bundevu i posuti preko kore uz dodatak cimeta, oraha ili malo jabuka. Podizanjem jednog kraja stolnjaka srolati koru s nadjevom.
Savijaču ili štrudl staviti u namašćeni protvan/tepsiju i peći na 180 stupnjeva dok ne porumeni i zamiriši.
Kad je pečen, premazati ga kiselim vrhnjem i posuti sitnim šećerom.
Napomena:
Recept bake Marije iz Bankovaca kraj Požege. Baka Marija nije mogla odrediti normativ namirnica za izradu kora jer osjećaj za količinu, kaže ona, morate steći, ‘pod prstima’ sami.
Opširnije informacije o pripremi ovog jela potražite ovdje.
Izvor:
Muzej u loncu, Požega