Šugo od vrganja na crveno

Sastojci:
½ kg zamrznutih (u sezoni svježih) vrganja
1 kapula (luk)
3-4 režnja češnjaka
komadić pancete (ili bez ukoliko ne jedete meso)
povrtni temeljac
lovorov list
sol, papar po ukusu
peršin
passata ili koncentrat od pomidora (rajčica)
malo ulja
Priprema:
Na malo ulja popržite sitno nasjeckanu pancetu, dodajte kapulu, češnjak i kratko dinstajte. Dodajte prethodno odmrznute vrganje, lovorov list, začinite solju i paprom i dalje dinstajte dok gljive ne omekšaju. Po potrebi podlijevajte temeljcem, umiješajte po ukusu par žlica koncentrata od rajčice ili passatu i još kratko kuhajte. Pred kraj u šugo (umak) umiješajte sitno nasjeckani peršin.
Poslužite toplo s prilogom po želji – njokima, palentom, tjesteninom…
Napomena:
Na isti način možete pripremiti i umak s drugim vrstama gljiva.
Izvor:
gastronomika.hr