Suvara

Sastojci:
- 60 dag mekog brašna
– 1 kvasca
– 1 dl ulja
– 2 dl mlijeka
– 1 dl vode
– 1 prstohvat soli
– 15 dag šećera
– 3 vrhom pune jušne žlice masti
Priprema:
Usuti brašno u posudu i dodati sol. U brašno postepeno dodavati kvasac dignut u malo mlijeka, ulje, vodu i ostatak mlijeka miješajući rukom. Izrađivati tijesto rukom u posudi dok god ne postano kompaktno (što više, to će bolje ‘proraditi’ kvasac). Povremeno ruku mazati uljem da se tijesto ne lijepi za prste.
Čisti stolnjak posuti brašnom, razvaljati tijesto oklagijom, pa razvući prstima. Razvučeno tijesto pokapati obilno sa zagrijanom masti i posuti šećerom pa zamotati uz pomoć stolnjaka.
Štrucu lagano razvući rukama i staviti u namašćenu tepsiju. Premazati štrucu s masti.
Peći na 200 stupnjeva u zagrijanoj pećnici, a kad se zarumeni, smanjiti temperaturu.
Kad je pečena ponovno premazati s rastopljenom masti i pokriti krpom da malo otpočine.
Rezati i servirati toplo.
Napomena:
Stari slavonski recept iz požeškog kraja zabilježen od ekipe Muzeja u loncu
Izvor:
baka Zlata Vučetić iz Jakšića