Svadbena torta Šahovnica

Sastojci:
za biskvit: 8 cijelih jaja 40dag šećera 40 dag oštrog brašna, 40dag mljevenih oraha 1 ribana jabuka, 1 dcl ulja, 2 dcl mlijeka, 1 žličica sode bikarbone za kremu: 60dag šećera, 1 l mlijeka 20dag oštrog brašna, 15dag putra orahovac ili višnjevac za ukrašavanje: Polovice oraha (mogu i karamelizirani), šumske jagode ili divlji kranjci (divlje kupine) ili drugo sezonsko voće iz rakije.
Priprema:
Za tijesto kuhačom izmiješati cijela jaja sa šećerom, pa dodati mlijeko i ulje te brašno sa sodom bikarbonom. Zatim pola mase odvojiti i dodati mljevene orahe i naribanu jabuku. Svaki biskvit ispeći odvojeno u kalupu promjera 20-30 cm. Na papiru skrojiti krug promjera posude u kojoj peći biskvit te iscrtati tri veličine promjera. Pa po tome izrezati svaki biskvit najprije vodoravno, a potom po tim promjerima. Zatim još sve toplo složiti naizmjence svjetao i taman krug i vodoravno i okomito kako bi se, kada se torta prereže, dobiti šahovnicu tamno smeđeg i žutog biskvita. Sve između pomno premazati toplom kremom i na kraju kremom premazati cijelu tortu izvana. Ukrasiti polovicama oraha, karameliziranih oraha ili voćem iz rakije. Kremu pripremiti tako da se šećer špina, kad potamni zaliti sa 7 dcl mlijeka da se lijepo otopi. Zatim dodati 3 dcl hladnog mlijeka u koje se razmuti 20 dag oštrog brašna. Kad ponovno zakipi, dodati 15 dag putra te na kraju višnjevac ili orehovac. Sve slagati toplo.
Napomena:
nagrađeni recept Nade Tučkar s manifestacije Babičini kolači 2016.
Izvor:
Babičini kolači